Oefen met energie

Ga op wereldreis met een blikje cola, zoek buitenaardse energie, ruik eens aan een stopcontact, leer jezelf kennen en zoom in op een energiecentrale. Het kan allemaal in de Energielessen van EnergieGenie.

energiekaartEnergie op de kaart

Windmolens, kolencentrales, biomassacentrales: op onze Energiekaart staat Nederland er vol mee. Maar hoe zien ze er van dichtbij uit? Waarom staan ze waar ze staan? Zoek het uit met deze opdrachten. Download hier de les voor de Onderbouw VO.

 

blackoutBlackout

Het is druk op straat. Overal lopen mensen. Je ziet alleen verlichting van kaarsen, zaklampen en auto's. De verkeerslichten doen het niet. Het verkeer is een chaos. Wat zou je moeten zonder stroom? Wat mis jij het meeste? Doe de zelftest en ontdek wat voor energietype je bent. Download hier de les voor groep 7-8 PO & brugklas VO.

 

aardeAarde 2

Het is 2055. De energie op aarde raakt op. Jullie gaan onderzoek doen naar energie op andere planeten. Ieder groepje onderzoekt een planeet en vult de checklist in. Welke energie is het meest geschikt? Download hier de les voor groep 7-8 PO & brugklas VO.

 

blikBlik op reis

Een blikje cola drink je in een minuut op. Een blikje weggooien kost maar een seconde. Vergelijk dat eens met de tijd die nodig is om het blikje te maken. Uit alle delen van de wereld worden bestanddelen aangevoerd. Zet hun reis op de kaart en bedenk hoe het anders kan. Download hier de les voor groep 7-8 PO & brugklas VO.

 

bronZoek de bron

Waar komt de stroom bij jullie thuis vandaan? Wordt hij opgewekt door wind, zon, steenkool of gas? En hoeveel gebruik je er eigenlijk van? Dat onderzoek je in deze les. Tip: je kunt ook het gebruik op school onderzoeken. Download hier de les voor groep 7-8 PO & brugklas VO.