Allemaal zonne-energie
Zonnecellen produceren maar een klein deel van alle energie in Nederland. En toch komt het overgrote deel van de energie die we gebruiken van de zon.
De zon zorgt niet alleen elke dag voor warmte en licht, maar levert ook de energie voor de meeste energiebronnen. Neem bijvoorbeeld steenkool: dat bestaat uit plantenresten die miljoenen jaren, diep onder het aardoppervlak zijn samengepakt. De energie komt dus van planten, maar die konden lang geleden alleen groeien dankzij de energie van de zon. De zonne-energie is vastgelegd in het organische materiaal, dat we nu als brandstof gebruiken.
Ook de energie in onder meer aardgas, aardolie, wind, waterkracht en biomassa is afkomstig van de zon. In deze opdracht ga je uitzoeken en in beeld brengen hoe dat zit. Doe het volgende:
1. Kies één van de volgende energiebronnen: biomassa of waterkracht.
2. Zoek uit waarom deze energiebron de zon nodig heeft. Zoek daarvoor informatie in de artikelen op deze website (tip: gebruik de zoekfunctie).
3. Kies één voorbeeld waarvoor jij energie van jouw gekozen bron wil gebruiken: voor het opladen van je smartphone, elektrische scooter, verwarming van je slaapkamer of warm water voor een douche.
Uit elk stopcontact komt elektriciteit. Deze elektriciteit wordt via hoogspanningsleidingen naar huizen vervoerd. De elektriciteit is afkomstig van energiecentrales, die energie uit biomassa of waterkracht omzetten naar elektriciteit. Uit elk stopcontact komt dus dezelfde elektriciteit, afkomstig van een andere energiebron.
4. Teken in een stripverhaal alle stappen uit die energie aflegt van de zon, via de energiebron, naar het gebruik van de energie.