De toekomst van hernieuwbare energie


Nog altijd komt de meeste energie in Nederland van fossiele bronnen. Toch zie je steeds meer windmolens langs de weg en zonnepanelen op daken. Ook andere duurzame bronnen zijn in opkomst.

De toekomst van windenergie

Moderne windmolens produceren ongeveer tien keer zo veel elektriciteit als de eerste modellen. Ze zijn veel beter gebouwd en soms wel tien keer zo hoog. Dat betekent ook dat ze een stuk opvallender zijn in het landschap. Mede daarom worden windmolens niet meer in hun eentje in de wei gezet, maar komen er complete windmolenparken in polders en langs de kust. Op die manier hebben omwonenden er minder last van en vangen de molens meer wind. Voorbeelden van zulke parken zijn NoordzeeWind bij Egmond aan Zee en Windpark Wieringermeer dat met honderd turbines groene stroom gaat maken voor zo'n 280.000 gezinnen.

De toekomst van zonne-energie

Zonnecellen worden steeds efficiƫnter. Daarom zie je op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen. Er zijn zelfs al dakpannen met zonnecellen erin en er wordt geƫxperimenteerd met zonnepanelen in fietspaden.
Ook komen er steeds meer zonneparken, waar honderden zonnepanelen elektriciteit opwekken. Het zoneiland Almere doet het anders. Daar verwarmt de zon water voor de verwarming en douche van de inwoners van Almere. In landen met meer zon hebben ze ook zonnecentrales waar de warmte van de zon naar een toren wordt gekaatst. In de toren zit water dat verwarmd wordt en als een stoommachine stroom produceert.

Aardwarmte en getijdenenergie

Aardwarmte en getijdenenergie zijn twee energiebronnen waarvoor Nederland niet geweldig geschikt is. Voor aardwarmte zit de warmte te ver onder de grond en voor getijdenenergie zouden we wel wat grotere verschillen tussen eb en vloed kunnen gebruiken. Maar dankzij nieuwe technieken beginnen deze bronnen steeds interessanter te worden. Je leest er meer over bij Energie uit de aarde en Energie van de maan.

hernieuwbare energie