Voorspel de toekomst

Hebben we straks wolkenkrabbers van zonnepanelen? Halen we energie uit de snelweg? Oogsten we waterstof op de maan? Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar dat de energiewereld gaat veranderen is zeker. Want er zijn goede redenen om naar nieuwe energiebronnen te zoeken.

 

1: We kunnen steeds meer

Computers worden steeds sneller, beeldschermen worden steeds dunner en zonnecellen worden steeds beter. Zo lang de moderne mens bestaat vindt hij steeds meer uit. En de uitvindingen volgen elkaar steeds sneller op. Energiebronnen die tien jaar geleden niet interessant waren, zijn door nieuwe technieken ineens prima te gebruiken.
Hoe snel de technologische ontwikkelingen gaan, hangt af van de vraag die er naar is. En die hangt bij energie weer vooral af van de olieprijs. Als de olieprijs hoog is gaan fabrikanten eerder op zoek naar andere energiebronnen. Dan wordt het dus aantrekkelijker om in waterstofauto's en elektrische auto's te investeren. Maar als de olieprijs laag is rijden veel mensen net zo lief op benzine. Al zijn er ook mensen die alle fossiele brandstoffen liefst zo snel mogelijk zouden afschaffen.

2: Fossiele brandstoffen hebben hun beste tijd gehad

Steenkool, gas en aardolie raken langzaam op. De fossiele brandstoffen die er nog zijn, zijn steeds moeilijker te winnen. Er komt dus een moment dat we het zonder moeten doen. Daarnaast wordt het door verbranding van fossiele brandstoffen steeds warmer op aarde. Die klimaatverandering heeft vervelende gevolgen. Daarom is er haast met het zoeken naar alternatieve energiebronnen. Natuurlijk gebruiken we al bronnen als windenergie en waterkracht. Maar daar hebben we niet genoeg aan.

3: Het kan altijd beter

Mensen willen het liefst energie die schoon is, betaalbaar en ons nooit in de steek laat. Zo'n energiebron hebben we helaas nog niet gevonden. Zonne-energie is duur. Voor waterkracht heb je bergen nodig. Kernenergie brengt gevaren met zich mee. Kolen en gas zijn vervuilend.
Iedere energiebron heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als je kiest voor schone en betrouwbare energie, dan wordt het algauw onbetaalbaar. Als je kiest voor betaalbare en schone energie, dan is die misschien niet zo betrouwbaar: dan weten we niet zeker of de energie er altijd zal zijn. Als je kiest voor betaalbare, betrouwbare energie, dan is die vaak vervuilend. En als je kiest voor schoon, betrouwbaar én betaalbaar, dan is er niet genoeg van die energie.

Reden genoeg dus om nieuwe technologieën te bedenken en bestaande technologieën te verbeteren. Onder deze links vind je voorbeelden van zulke technologieën.

Voorspel de toekomst

De toekomst van de auto

Nog niet zo lang geleden vonden we de elektrische auto maar een onhandig ding. Daar komt snel verandering in. Op steeds meer plaatsen zie je auto's elektriciteit tanken. Ondertussen dienen ook andere technieken zich aan. Wat dacht je van een auto die rijdt op waterstof, suikerriet of alleen maar zonlicht?

Lees meer: De toekomst van de auto

De toekomst van fossiele brandstoffen

Zolang duurzame bronnen niet genoeg energie leveren, blijven er fossiele bronnen nodig. Maar steenkool, aardgas en aardolie zijn steeds moeilijker te winnen. De makkelijkste plekken zijn het eerst leeggehaald. Daarom zoeken energiebedrijven naar manieren om ook andere voorraden te benutten.

Lees meer: De toekomst van fossiele brandstoffen

De toekomst van hernieuwbare energie

Nog altijd komt de meeste energie in Nederland van fossiele bronnen. Toch zie je steeds meer windmolens langs de weg en zonnepanelen op daken. Ook andere duurzame bronnen zijn in opkomst.

Lees meer: De toekomst van hernieuwbare energie

De verre toekomst

Talloze onderzoekers en bedrijven proberen energiebronnen schoner, betaalbaarder en betrouwbaarder te maken. Zodat de klimaatverandering niet nog verder uit de hand loopt en we ook in de toekomst genoeg energie hebben. We geven een paar voorbeelden.

Lees meer: De verre toekomst