Wat je thuis kunt doen
Over verdienen, isoleren en de warmtepomp
Je huis verduurzamen heeft veel voordelen. Het klinkt misschien als reclame, maar het is wel waar. Het is beter voor het klimaat, het bespaart geld en het woont lekkerder. Het nadeel is natuurlijk dat je vóór je geld bespaart, eerst moet investeren. Maar isolatie van de muren heb je er bijvoorbeeld binnen 4 jaar uit. En dan begint het grote verdienen. Bovendien zijn er verschillende subsidies om de investering kleiner te maken.
Isoleren is een goed begin. Zeker als je in een oud huis woont of als je een warmtepomp wilt installeren. Door de gevel, de vloer en het dak te isoleren hou je in de winter de warmte vast en blijft het in de zomer langer koel in huis. Ook dubbel of driedubbel glas helpt hieraan mee.
Om zelf elektriciteit op te wekken kun je zonnepanelen laten installeren. Het is afhankelijk van de ligging van het dak hoeveel ze opbrengen. Heb je geen eigen dak of geen geschikt dak, dan kun je meedoen aan een zonnepanelenproject op een ander dak. Voor verwarming van het water en de radiator kun je een zonneboiler nemen. In de winter heb je daar niet genoeg aan. Een warmtepomp kan dan bijspringen of alle verwarming voor zijn rekening nemen.
Meer weten?
Hoe werkt een warmtepomp?
1. In een gesloten buizensysteem zit koelmiddel. Het koelmiddel is een stof die bij lage druk snel verdampt (van vloeistof naar gas gaat) en bij hoge druk snel condenseert (van gas naar vloeistof gaat).
2. Het koelmiddel is kouder dan zijn omgeving. Daardoor neemt het warmte op waar de buizen door de lucht, de grond of het water gaan.
3. Door de verwarming verdampt het koelmiddel.
4. De compressor perst het koelmiddel samen.
5. Door de hoge druk condenseert het koelmiddel en geeft daarbij warmte af.
6. Het expansieventiel laat het koelmiddel weer uitzetten. De druk is weer laag zodat het koelmiddel makkelijk verdampt.