Energie van de zon

Bijna alle energie die we gebruiken komt uiteindelijk van de zon. Geloof je het niet? Moet je opletten...

 

Zon, wind en water

Zonne-energie is de meest directe manier om de energie van de zon te oogsten. Dat doen we via zonnepanelen en zonnecollectoren.
Ook windenergie kan niet zonder de zon. De wind ontstaat doordat het op de ene plek warmer is dan op de andere. En dat komt door de zon.
Zelfs waterkracht is afhankelijk van de zon. Waterkrachtcentrales maken gebruik van het stromen of vallen van water van boven naar beneden. Net zoals watermolens vroeger deden. Maar wie brengt het water naar boven? Dat is de zon. Dankzij de warmte van de zon verdampt het water. Het water stijgt op en als de wolken afkoelen regent of sneeuwt het. Dat water stroomt weer naar beneden van de bergen en daar bouwen wij onze waterkrachtcentrales.

Steenkool, aardgas en aardolie

Steenkool, aardgas en aardolie zijn fossiele brandstoffen. Ze zijn gemaakt van dieren- en plantenresten die miljoen jaren geleden onder allemaal gesteentelagen terechtkwamen. Die planten zijn gegroeid door fotosynthese. Daarbij gebruiken ze zonlicht om koolstofdioxide om te zetten in suikers. En van die suikers groeien de planten en zijn ze dus gemaakt. Planten bestaan dus voor een deel uit opgeslagen zonne-energie. Het is niet voor niets dat hout zo goed brandt: het zit vol met energie. Ook de dierenresten bevatten deze energie, want de dieren hebben de planten gegeten om te groeien en te leven.

Over al deze bronnen lees je meer bij soorten energie.

 

blad

zon kader

kringloop