Extreem weer
Over hittegolven, hagelstenen en orkanen
Op 25 juli 2019 werd voor het eerst een temperatuur boven de 40 graden gemeten in Nederland. Op 20 juni 2020 werd het 38 graden in Verchojansk; dat ligt boven de poolcirkel! Door klimaatverandering krijgen we meer hittegolven en kunnen de hittegolven extremere vormen aannemen. Vooral voor ouderen kan dit gevaarlijk zijn. In 2003 vielen tijdens een hittegolf meer dan 70.000 doden in Europa.
Door de opwarming wordt het weer heftiger. Dat zit zo. Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten. Uit de gemiddelde wolk valt dus meer water. Bovendien komt bij de condensatie van waterdamp (vorming van wolken) warmte vrij. Hoe meer waterdamp, hoe meer warmte, hoe hoger de wolken. Druppels en hagelstenen groeien aan door in een wolk omhoog en weer omlaag te gaan. Door het spanningsverschil ontstaat onweer. En hoe hoger de wolk hoe groter de druppels en hagelstenen.
Waarschijnlijk komen er niet meer orkanen door klimaatverandering. Maar ze kunnen wel zwaarder worden en steeds verder van de evenaar voorkomen. Want orkanen hebben warm oceaanwater nodig om te ontstaan en te groeien; minstens 26 graden Celsius. Doordat de oceaan opwarmt is er meer warm water, ook eerder in het seizoen en verder naar het noorden of zuiden. Hoe warmer het water, hoe krachtiger de orkaan en hoe meer schade hij aan kan richten. Kijk maar eens op “El Niño” of “La Nina”.