Energie op school

Je hebt op school vaak genoeg gehoord dat je slim moet zijn met energie. Maar is de school zelf wel slim? Gaan de computers wel uit als ze niet gebruikt worden? Komt je leerkracht wel op de fiets naar school? Gebruik deze pagina als een checklist.

 

Slim verwarmenverwarming isolatie

De verwarming op school gebruikt meestal de meeste energie. Daar valt dus ook het meest te winnen. Gaat de verwarming 's nachts wel uit? Worden geen lege lokalen verwarmd? Heeft het gebouw isolatie en dubbel glas? Wordt er goed geventileerd? Dat is belangrijk omdat verse lucht makkelijker is te verwarmen dan vochtige binnenlucht.

 

Slim met stroomzonnepanelen

In een school branden veel meer lampen dan bij jouw thuis. En als het goed is staan er ook meer computers. Gebruikt de school spaarlampen? Gaan de lichten uit als er niemand is? Gaan de computers uit als niemand ze gebruikt? Staan er 's nachts geen apparaten op stand-by? En: koopt jouw school groene energie, dus energie van duurzame energiebronnen? Bij de meeste energiebedrijven kun je hiervoor kiezen en vaak is het niet eens duurder dan "gewone" energie.

 

Minder papierpapier

Papier maken kost energie. Hoe minder papier je gebruikt, hoe minder energie en uitstoot van CO2. Printen ze op school aan twee kanten van het papier? Gebruiken ze papier dat aan één kant is bedrukt nog een keer, bijvoorbeeld om te kopiëren? Gebruikt je school kringlooppapier? Sturen ze een digitale nieuwsbrief in plaats van één op papier? Zamelen jullie oud papier in? Daarvan kan kringlooppapier gemaakt worden en dat kost minder energie dan nieuw papier.

 

Slim naar schoolauto of fiets

Jij weet al dat je het best lopend of op de fiets naar school kunt komen. Maar komt je leerkracht wel met de fiets? En als hij of zij wat verder woont: met het openbaar vervoer? Zijn er genoeg fietsenstallingen op school? Worden ouders ontmoedigd om niet met de auto te komen? Dat scheelt energie en is ook een stuk veiliger.

 

Filmpje

Op school