Alle banen

Vind jouw ideale baan binnen de energietransitie

Alle banen
Adviseur duurzame energie

Allesweter duurzame energie

Bedrijven adviseren – Kennis van techniek

Allesweter duurzame energie

Wil jij je inzetten voor een duurzame toekomst? Volg dan een opleiding tot adviseur duurzaamheid. Tijdens deze opleiding leer je alles over hoe duurzame energie wordt opgewekt. Je wordt een allesweter! Na de studie kun je duurzaamheid een stem geven binnen organisaties. Dit doe je door bij verschillende projecten advies te geven over duurzaamheid. Op welke manier kan een bedrijf energie besparen of iets terug doen voor het milieu?

Binnen deze functie heb je veel contact met klanten die jij enthousiast gaat maken voor verduurzaming. Voor deze baan moet je nieuwsgierig zijn en goed door kunnen vragen. Je bedenkt nieuwe dingen.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor adviseur duurzaamheid.

Baas van het magazijn

Baas van het magazijn

Producten klaarleggen – Puntje precies

Baas van het magazijn

Ben jij een echte baas? En wil je baas worden van een magazijn? Volg dan een cursus voor of opleiding tot magazijnmedewerker. Je leert hoe je goederen kan opslaan en vervoeren. Dit kunnen ook gevaarlijke stoffen zijn.

Voor dit beroep is het belangrijk dat je goed overzicht kan bewaren. Je wilt je graag bezig houden met alles wat in een magazijn gebeurt. Hoe zorg je ervoor dat goederen op de juiste plek komen? En hoe komen goederen zo snel mogelijk het magazijn uit? Jij bent straks de persoon die hierover gaat.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor magazijnmedewerker.

Bob(bie) de bouwer

Bob(bie) de bouwer

Machines bouwen – Ontwerpen maken

Bob(bie) de bouwer

Bob(bie) de bouwer bouwt dingen. In de energiewereld moet je dan vooral denken aan onderdelen voor windmolens of zonnepalen. Jij kan er met jouw kennis voor zorgen dat zonnepanelen meer energie opwekken, langer meegaan of nog beter.. Bedenk jij maar wat dat is!

Ook leer je ontwerpen maken voor nieuwe machines. Daarvoor moet je nauwkeurig zijn, zodat alles werkt. Maar ook heel creatief. Mensen houden nou eenmaal van een mooi design (iets wat er mooi uitziet). Zie jij dat wel zitten? Ga dan voor werktuigkunde.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor werktuigkunde.

Strategie consultant

Feiten-verzamelaar

Mensen interviewen – Plannen bedenken

Feiten-verzamelaar

Ben jij goed in het verzamelen van feiten? Word dan strategieconsultant! Als consultant bepaal jij een beste aanpak voor een bedrijf met alle feiten op zak. Je werkt binnen verschillende projecten en elk project is uniek. Jij achterhaalt bijvoorbeeld waar het bedrijf de komende jaren zijn aandacht op moet richten om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dit doe je vooral door mensen te interviewen en door onderzoeken uit te voeren.

Op deze manier kan je bedrijven helpen in hun transitie naar duurzaamheid. Voor dit beroep is het belangrijk dat je heel precies bent en goed kunt samenwerken. Je vindt het daarnaast leuk om informatie te verzamelen en daar conclusies uit te trekken.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor strategieconsultant.

Servicetechnicus installatietechniek

Krijgt-alles-aan-de-praat-persoon

Storingen oplossen – Veel techniek

Krijgt-alles-aan-de-praat-persoon

Zie jij jezelf in de toekomst als een duizendpoot op het gebied van techniek? Krijg jij alles aan de praat? Dan is de baan servicetechnicus installatietechniek op je lijf geschreven. Overal waar installaties zijn, ben jij te vinden. Denk daarbij aan verwarmingsinstallaties, luchtbehandelingsinstallaties, maar ook installaties van zonnepanelen. Je onderhoudt deze installaties en lost storingen op.

Daarnaast adviseer je over hoe de installaties slimmer en milieuvriendelijker kunnen werken. Voor dit beroep moet je goed zijn in techniek en leiding kunnen geven.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor servicetechnicus installatietechniek.

Projectmanager duurzaamheid

Leidinggevende bij een energiebedrijf

Werknemers coachen - Contactpersoon

Leidinggevende bij een energiebedrijf

Als manager duurzaamheid vind je het leuk om leiding te geven en ben je daar ook goed in. Je bent immers de leidinggevende! Je stelt regels op omtrent duurzaamheid en zorgt ervoor dat mensen zich aan de regels houden. Je bent het eerste aanspreekpunt wanneer er problemen zijn op de werkvloer en lost ze op.

Je hebt veel verantwoordelijkheid, omdat je een goede band met klanten moet onderhouden. En je een team van werknemers aanstuurt. Het is belangrijk dat je geordend en netjes bent, en het niet eng vindt om andere mensen aan te spreken op hun gedrag.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor manager duurzaamheid.

Machine-bestuurder

Machine-bestuurder

Machines bedienen – Veel computeren

Machine-bestuurder

Wil jij alle machines binnen een bedrijf besturen? Word dan procesoperator. Als procesoperator zorg jij ervoor dat het productieproces goed verloopt. Je leert hoe installaties werken en hoe je installaties kan bedienen. Dit kan in een energiecentrale zijn, maar ook op een windpark.

Ook controleer je of alles goed verloopt. Loopt iets niet lekker door? Dan ga jij kijken wat er mis gaat. Je bent goed in overzicht bewaren en handelen op het juiste moment. Als procesoperator kun je steeds een stapje hogerop komen door verschillende opleidingen te volgen: procesoperator A, B of zelfs C.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor procesoperator.

Jurist

Meester in rechten

Bedrijven adviseren – Wetten en regels

Meester in rechten

Een jurist weet alles over de rechten in ons land. Als je lang genoeg doorleert, krijg je zelfs de titel ‘meester’ voor jouw naam. Elke jurist heeft zijn eigen specialiteit. Zo ben je als jurist duurzame energie op de hoogte van alle regels op het gebied van wind- en zonne-energie. Je wordt ingeroepen wanneer er bijvoorbeeld een windpark wordt aangelegd.

Het is jouw taak om juridische processen rondom de aanleg van een windpark uit te voeren. Welke vergunningen zijn er nodig? Hoe kunnen de geldzaken het beste geregeld worden? Voor dit beroep is het belangrijk dat je goed kan presenteren, goed kunt overleggen en de kleine lettertjes kan lezen.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor jurist.

Vrouw achter computer

Online content-maker

Sociale media – Teksten en video’s maken

Online content-maker

Een bedrijf kan niet bestaan zonder een goede website en sociale-mediakanalen. Een goed verhaal zorgt er namelijk voor dat mensen iets van je willen kopen of jouw diensten willen inhuren. Als contentmaker zorg je dat de website gevuld is met begrijpelijke teksten.

Ook houd je je bezig met content maken voor alle sociale mediakanalen. Denk bijvoorbeeld aan Instagram, Facebook en LinkedIn. Je bent goed in schrijven, maar vindt het ook leuk om foto’s te maken of filmpjes op te nemen. Online is zeg maar helemaal jouw ding.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor contentmanager.

Chemisch-fysisch analist

Professional in het lab

Proefjes doen - Heel veel scheikunde

Professional in het lab

Word jij enthousiast van de woorden ‘laboratorium’, ‘monsters’ en ‘onderzoeken’? Dan ben jij een geboren chemisch-fysisch analist (dit is een professional in het lab). Je onderzoekt monsters uit installaties en spoort verontreinigingen op. Je weet alles van stoffen en hun eigenschappen. Ja, scheikunde is echt helemaal jouw ding!

Voor dit beroep is het belangrijk dat je geordend en precies werkt. Je vindt scheikunde leuk. Je werkt met super nauwkeurige meetinstrumenten en deelt jouw bevindingen graag met anderen.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor chemisch-fysisch analist.

Commercieel medewerker

Redder van klanten in nood

Klanten helpen – Veel praten

Redder van klanten in nood

Een commercieel medewerker bij een energiebedrijf onderhoudt contact met nieuwe klanten en bestaande klanten. Dit doe je vooral via de telefoon. Je beantwoordt vragen over bijvoorbeeld aanbiedingen, overstapservice, meterstanden en verhuizingen. Jij bent hun redder in nood!

Daarnaast hou je je bezig met het beheren van energiecontracten. Je geeft de klanten goede informatie en probeert de klanttevredenheid hoog te houden. Voor deze functie moet je klantvriendelijk zijn en het leuk vinden om andere mensen te helpen als ze vragen of problemen hebben.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor commercieel medewerker.

Monteur elektrotechnische installaties

Techniek- en ICT-fan

Machines aansluiten – Computerprogramma’s

Techniek- en ICT-fan

Ben jij een echte techniek- en ICT-fan? Word dan monteur in elektrotechnische installaties. Als monteur is geen dag hetzelfde. Je sluit machines, computers, motoren en pompen aan. Je programmeert ze en test vervolgens of alles goed en veilig werkt. Ook zorg je voor het onderhoud van de machines.

Voor dit beroep moet je niet alleen technisch aangelegd zijn, maar ook creatief. Daarnaast is het belangrijk dat je tegen een beetje stress kunt en dat je je snel kunt aanpassen. Je gaat werken bij grote aannemers en installatiebedrijven.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor monteur elektrotechnische installaties.

Receptionist

Visitekaartje van een bedrijf

Bezoekers begroeten – Veel telefoneren

Visitekaartje van een bedrijf

Als receptioniste ben je het visitekaartje van een groothandel in zonnepanelen. Jij weet alle ins en outs van het bedrijf waar je werkt. Het is jouw taak om bezoekers te begroeten en hen door te sturen naar de juiste persoon.

Daarnaast neem je de telefoon op en voer je administratieve werkzaamheden uit. Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en klantvriendelijk bent.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor receptionist.

Werkvoorbereider

Werkvoorbereider

Heel veel plannen – Echte teamspeler

Werkvoorbereider

Hou jij van een uitdaging en vind je het leuk om veel verantwoordelijkheden te hebben? Als werkvoorbereider ligt het succes van een project in jouw handen. Bij elk nieuw project sta jij aan het roer. Je houdt je bezig met de planning, verslaglegging en berekeningen die doordrongen zijn met jouw technische kennis. Je stuurt collega’s aan en zorgt dat ze aan de slag kunnen.

De projecten bestaan bijvoorbeeld uit het uitvoeren van installaties in een energiecentrale of de aanleg van gasleidingen. Als je goed met cijfers bent, makkelijk praat en zowel in een team als alleen kunt werken, is deze baan echt iets voor jou!

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor werkvoorbereider.

Windspecialist

Windenergie-goeroe

Windparken bouwen – Weet alles over wind

Windenergie-goeroe

Een windpark is een nuttige, maar kostbare investering. Er gaan verschillende stappen vooraf aan het bouwen van een windpark. Als windgoeroe (specialist in wind) speel jij hier een hele belangrijke rol in. Jij bepaalt met jouw kennis over het klimaat of er op een bepaalde plek een windpark gebouwd kan worden.

Ook kijk jij naar al bestaande windparken en gebruik je deze informatie om nieuwe windparken te ontwikkelen. Op deze manier draag je jouw steentje bij aan de transitie naar duurzame energie. Om windspecialist te worden, moet je tegen stress kunnen en denken in oplossingen.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor windspecialist.

Adviseur omgevingscommunicatie

Woordvoerder van een bedrijf

Gesprekken voeren – Sociale media

Woordvoerder van een bedrijf

De gemeente besluit een windmolenpark te bouwen. De inwoners horen pas van het plan wanneer de eerste masten al gezet zijn. Er komt weerstand, inwoners komen in protest. Het plan loopt jarenlang vertraging op en komt uiteindelijk nooit van de grond. Het is de taak van de woordvoerder om dit te voorkomen.

Door goede communicatie kunnen irritaties, frustraties en problemen voorkomen worden. Ook kunnen inwoners meedenken over hoe het windmolenpark er het beste uit kan komen te zien. Je bedenkt een strategie. Welke informatie moet worden gegeven? Op welke toon? Via welke sociale mediakanalen? Voor deze baan moet je ontzettend sociaal zijn en de online wereld goed kennen. Als woordvoerder heb je een diploma in communicatie nodig.

Lees meer over beroepseisen en opleidingen voor communicatieadviseur.

Mogen wij
cookies plaatsen?
EnergieGenie bevat functies welke afhankelijk zijn van cookies.
Ik accepteer alle cookies
Ik accepteer alle cookies
Ik accepteer alle cookies
Ik accepteer alleen noodzakelijke cookies