Klimaatactivisten
Over Greta, Al en Zac Efron
Op 9 september 2018 begon Greta Thunberg haar schoolstaking om aandacht te vragen voor klimaatverandering, eerst elke dag en later alleen op vrijdag. Wereldwijd volgen vele duizenden scholieren haar voorbeeld. Sommige staken elke vrijdag, maar regelmatig is er ook een schoolstaking waar veel meer mensen aan meedoen. Inmiddels mag Greta aanschuiven bij wereldleiders en miljardairs om ze tot klimaatactie op te roepen.
Al in 1831 schreef ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt over de invloed van ‘stoom en gas’ op het klimaat. Ook andere wetenschappers zagen het verband tussen broeikasgassen en opwarming. Dat maakt ze natuurlijk nog geen activisten. In 2006 verscheen de film An incovenient truth (Een ongemakkelijke waarheid). Daarin laat voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore zien hoe klimaatverandering de wereld bedreigt. De film hielp om mensen bewust te maken van de problemen.
Tegenwoordig is bijna iedereen zich bewust van de klimaatproblematiek. Klimaatactivisten richten zich er, net als Greta Thunberg, op de politiek en bedrijven tot snelle actie te bewegen. Maar ook streamingsdiensten zoals Netflix zetten in op het financieren van series over klimaatverbeteringen. Denk bijvoorbeeld aan de serie ''Down to Earth'' met Zac Efron als presentator. Hij gaat samen met vrienden op zoek naar een gezonde en duurzame manier van leven op alle plekken op onze aarde.