Nominatie Gouden Apenstaart

 

In 2013 is EnergieGenie samen met vijf anderen genomineerd voor de prestigieuze Gouden Apenstaart in de categorie Beste website voor kinderen. Dat de prijs uiteindelijk naar het bekende Zapp van de publieke omroep was geen verrassing. We kregen een prachtig rapport van de jury.

In 2012 waren we ook al genomineerd voor de YO award, in de categorie websites gemaakt door volwassenen.

nominatie
Hilversum, 19 april 2013

Vakjury looft EnergieGenie tijdens uitreiking Gouden Apenstaart

Woensdagmiddag laat in de middag zijn bij Beeld en Geluid in Hilversum de Gouden @penstaarten & de Media Ukkie Award 2013 uitgereikt. Dit zijn de Nederlandse publieksprijzen voor de beste kinderwebsites en -apps.
Zapp.nl (NPO/Zapp) won de Gouden @penstaart voor de beste kinderwebsite van Nederland. Vakjury looft EnergieGenie met complete, mooie en diverse site met veel content en heldere uitleg. EnergieGenie dankt jullie voor de vele stemmen die zijn uitgebracht op EnergieGenie!

Informatie op eigen niveau
Nuon lanceerde www.energiegenie.nl eind 2011 om kinderen van 10 tot en met 14 jaar te helpen met informatie en materiaal over (duurzame) energie. Op de site vinden ze duidelijke informatie op hun eigen niveau, interactieve infographics, filmpjes, een zelftest en de mogelijkheid om een gratis pakket met proefjes en posters te bestellen. Ook is er een compact stappenplan om een werkstuk of spreekbeurt te maken, met aandacht voor mediawijsheid en tools voor het digibord. Al bij de eerste tests door basisschoolleerlingen waren de reacties enthousiast: "Prachtig", "Een aanrader", "Lekker duidelijk!". Inmiddels gebruiken steeds meer kinderen de site voor hun werkstuk of spreekbeurt en tonen docenten EnergieGenie op hun interactieve schoolbord.

Energiebesparing
Het delen van informatie over energie, van bron tot gebruiker, is een belangrijk middel in de dialoog met onze samenleving over de dilemma's die komen kijken bij energieproductie en -levering. EnergieGenie geeft in het bijzonder aandacht aan het onderwerp energiebesparing, omdat kinderen en jongvolwassenen een belangrijke rol spelen bij de gedragsveranderingen die nodig zijn om bewuster met energie om te gaan.

Samenwerking
Om EnergieGenie goed aan te laten sluiten op de doelgroep en te verankeren in het onderwijs liet Nuon de site ontwikkelen door Bureau Stroom uit Nijmegen. Bureau Stroom verzamelde een klein team van specialisten op het gebied van tekst, techniek en webdesign en adviseerde Nuon om zich als opdrachtgever bescheiden op te stellen. Het resultaat is de nominatie voor de Gouden Apenstaart.

Gouden Apenstaart
In totaal hebben ruim 100 sites en 100 apps zich aangemeld om mee te dingen naar de prestigieuze Gouden @penstaart en de Media Ukkie Award 2013. De vier andere genomineerden zijn: Zapp (TV), Dierenzoeker (Naturalis), Museuminspecteurs (Museumvereniging, ANWB) en Hallo Ziekenhuis (Jeroen Bosch Ziekenhuis).