De verre toekomst

Talloze onderzoekers en bedrijven proberen energiebronnen schoner, betaalbaarder en betrouwbaarder te maken. Zodat de klimaatverandering niet nog verder uit de hand loopt en we ook in de toekomst genoeg energie hebben. We geven een paar voorbeelden.
 

Kernfusie

 
Wetenschappers proberen al tientallen jaren om de zon na te doen. De energie van de zon ontstaat door het samensmelten (de fusie) van de kernen van atomen. Dat is dus het tegenovergestelde van kernsplitsing, wat bij gewone kerncentrales gebeurt. Kernfusie heeft veel voordelen: er komt geen CO2 vrij, geen radioactiviteit, de benodigde kernen zijn er voorlopig genoeg en kernfusie levert veel meer energie op dan elke andere energiebron.Miljarden euro's zijn er al gebruikt om elektriciteit uit kernfusie haalbaar te maken. Zoals het er nu uitziet gaat het in elk geval voor 2050 niet lukken. Het probleem is dat er enorm hoge temperaturen nodig zijn om twee kernen samen te smelten. Minstens honderd miljoen graden. Tja, waar stop je de kernen dan in? Alle materialen smelten bij die hitte. Daarom proberen onderzoekers het nu met magneten.


Zonnepanelen in de ruimte

 
Dat klinkt als een goed idee! Bouw gewoon een zonnecentrale op een satelliet in de ruimte. Daar heb je geen last van de dampkring en van de nacht. Het is natuurlijk wel een beetje slordig om de elektriciteit dan met een kabel naar de aarde te vervoeren. Daar moet nog iets op gevonden worden. Iets met microgolven of zo. Draadloze elektriciteit dus. Voorlopig is het nog even sciencefiction.


Andere idee├źn

 
Er zijn ook experimenten met andere energiebronnen. Op de Afsluitdijk wordt elektriciteit gewonnen uit de menging van zoet en zout water. Wageningse onderzoekers winnen energie uit gras. En het is zelfs al gelukt om CO2 weer om te zetten in brandstof. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van technieken die ons wellicht minder afhankelijk gaan maken van fossiele energiebronnen. Of ze genoeg opleveren en betaalbaar zijn moet de toekomst uitwijzen.

 

atomen

setelliet