De toekomst van fossiele brandstoffen


Zolang duurzame bronnen niet genoeg energie leveren, blijven er fossiele bronnen nodig. Maar steenkool, aardgas en aardolie zijn steeds moeilijker te winnen. De makkelijkste plekken zijn het eerst leeggehaald. Daarom zoeken energiebedrijven naar manieren om ook andere voorraden te benutten.

Nieuwe plekken

Een bekend voorbeeld is de Noordpool. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs en worden steeds meer grondstoffen bereikbaar. Niet voor niets haasten allerlei landen zich om een deel van dit gebied te claimen. Met een hoge olieprijs wordt het helemaal aantrekkelijk om in deze moeilijke omstandigheden naar olie en gas te boren. Veel milieuorganisaties zijn daar tegen. Zij zeggen dat boren in deze barre omgeving extra gevaren oplevert voor het milieu. Vandaar bijvoorbeeld de protesten tegen oliewinning bij Alaska. Toch lijkt het erop dat de verovering van het Noordpoolgebied nog maar net is begonnen. Waarschijnlijk wordt er in de toekomst heel wat fossiele energie gewonnen.

Nieuwe technieken

Een andere manier om bij moeilijk bereikbare voorraden te komen is het gebruik van nieuwe technieken. Tot 1996 haalde ons land bij Schoonebeek aardolie uit de grond. Daarmee was de koek wel op, leek het. Maar met ingewikkelde nieuwe technieken bleek het later toch de moeite waard om de oliewinning te hervatten. Als het goed is kunnen ze nog een jaar of twintig verder.
Misschien heb je ook wel eens van fracking en schaliegas gehoord. Fracking betekent 'kraken' en schalie zijn lagen steen waar olie of gas in zit. Dat olie en gas kun je dus niet zomaar oppompen. Daarvoor moet het steen 'gekraakt' worden. Dat doen ze door water, zand en chemicaliƫn onder hoge druk de grond in te spuiten. Milieuorganisaties en omwonenden vinden dit geen goed idee. In Nederland gebeurt het dan ook nog niet. Maar in andere landen maken ze wel veel gebruik van deze omstreden techniek. De Verenigde Staten zijn hierdoor in een paar jaar zelfs de grootste energieproducent geworden. Groter dan Rusland en Saoedi-Arabiƫ zelfs.

Nieuwe bronnen

Ook op andere plekken zoeken ze naar manieren om meer fossiele brandstof te winnen. In Canada zit veel olie in teerzand. Dat is een mengsel van zand, water, klei en teer. Door het mengsel af te graven en te verhitten kun je er olie uit winnen. Dit is een enorm gedoe en erg slecht voor het milieu. Bovendien komt er bij verbranding veel meer CO2 vrij dan bij gewone olie. Maar ja: in teerzand zit wereldwijd meer olie dan in gewone bronnen. Zo lang er nog niet genoeg alternatieven zijn heeft het dus nog wel even toekomst.


kolenmijn