Ga de diepte in

Bijna alle energie op aarde komt van één grote energiecentrale. Die centrale zie je op mooie dagen aan de hemel staan. Het is de zon. Waterkracht, windenergie, aardgas: uiteindelijk zit de zon erachter.

De zonnecentrale

De zon is ontstaan uit een draaiende wolk van gas en stof, overgebleven van ontplofte sterren (supernova's). Door de zwaartekracht klonterden deze deeltjes langzaam samen en vormden uiteindelijk de zon en de planeten. Het belangrijkste gas in de zon is waterstof. In de enorme druk en hitte (15 miljoen graden!) binnenin de zon ontstaat helium als de waterstofdeeltjes met elkaar botsen. Daarbij komt energie vrij. Dit heet kernfusie. Slechts een heel klein deel van die energie bereikt onze planeet. Toch levert de zon in één uur net zoveel energie aan onze planeet als we met de hele wereldbevolking in een jaar gebruiken. Vrijwel altijd is het deze energie die uit het stopcontact en uit de benzinepomp komt. Slechts 0,1 % van onze energie komt ergens anders vandaan: uit de aarde zelf en van de maan.

 

Ga de diepte in

Energie uit de aarde

Uit de aarde komen verschillende soorten energie. Voor kernenergie is uranium nodig, een stof die in rotsen wordt gevonden in Australië, Namibië, Rusland en andere landen. Een veel directere vorm van energie uit de aarde is aardwarmte.

Lees meer: Energie uit de aarde

Energie van de maan

Twee keer per dag stijgt en daalt het water van de zeeën. Dit ken je als eb en vloed. Het water stijgt en daalt door de zwaartekracht van de maan. Door turbines in het water te bouwen kun je elektriciteit opwekken.

Lees meer: Energie van de maan

De oorsprong

oorsprong fotosupernova