Bronnen buiten internet

Op internet staat maar een piepklein deel van alle informatie over energie. De rest staat in boeken, op dvd's en andere media. Maar het meeste zit in de hoofden van mensen.

 

Naar de bieb

Zoeken in boeken heeft zo zijn voordelen. Over de meeste onderwerpen zijn veel meer goede kinderboeken gemaakt dan kinderwebsites. Bovendien krijg je bladerend door een boek veel sneller een indruk van de inhoud en doe je vaak ook goede ideeën op voor je werkstuk. Sla bij je zoektocht naar informatie de (school)bieb dus niet over. Boeken en biebs vind je op trouwens ook op internet.

 

Interviewen

Wil je echt een uniek werkstuk? Interview dan iemand die veel van jouw onderwerp weet. Dan krijg je info die op geen site of in geen boek te vinden is. Interview bijvoorbeeld iemand in een energiecentrale, een meteropnemer of een milieudeskundige. Met een beetje geluk krijg je er een rondleiding bij. Misschien ken je iemand uit je familie met een interessant beroep dat met energie te maken heeft. Doe anders een oproep via Twitter of via een forum.

 

Tips voor je interview

  • Vertel vooraf duidelijk wat het doel is van je interview.
  • Maak van te voren een lijst met vragen. Zorg voor open vragen, die de geïnterviewde niet met ja of nee kan beantwoorden.
  • Neem het interview op, zodat je het later terug kunt luisteren.
  • Stel extra vragen als je iets niet snapt of er meer van wilt weten.
  • Maak een foto van de geïnterviewde voor in je werkstuk.

Vraag of er iets is wat je bij je presentatie kunt laten zien. Een stuk steenkool bijvoorbeeld of een foto uit de centrale.