Energie thuis

Met gordijnen, kleren, deuren, stekkers en knopjes kun je een heleboel energie besparen. Kijk maar eens in de meisjeskamer of jongenskamer. Sommige besparingen kosten wat meer werk. Maar die leveren dan ook meer op.

 

Gebruik spaarlampen lampen

Een eenvoudige manier om energie (en geld) te besparen zijn spaarlampen. Spaarlampen gebruiken vijf keer minder energie dan gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee. Ze zijn wel wat duurder dan gloeilampen, maar dat geld verdien je zo terug. Led-lampen zijn het allerzuinigst.

 

Vervang de douchekopdouche

Bij het douchen gebruik je veel warm water. En warm water kost veel energie. Met een spaardouchekop bespaar je per douchebeurt anderhalve emmer warm water. Toch voelt het douchen precies hetzelfde. Een spaardouchekop hoeft niet duur te zijn. Binnen een paar maanden heb je hem terugverdiend.

 

Koop verstandigkoop apparaat

Denk even na als je een elektrisch apparaat gaat kopen. Is het echt nodig? Het maken van een apparaat kost in de fabriek veel energie. Koop je toch een nieuwe apparaat, let dan op zijn verbruik. Op vergelijkingssites kun je dit vaak ook vergelijken. Voor huishoudelijke apparaten is er het energielabel.

 

Isoleer het huisisoleer

Woningen verliezen veel warmte via ramen, kieren, muren en daken. Goede isolatie en dubbel glas kunnen veel energie besparen. Dat is ook wel lekker: in de winter blijft het huis makkelijker warm en in de zomer blijft het langer koel in huis. Isoleren kost wel wat, maar dat verdien je binnen een paar jaar terug door de veel lagere energierekening.