Energie onderweg

Het verkeer heeft een groot aandeel in het verbruik van energie en de uitstoot van CO2. Hier kun je dus veel op besparen. Door de fiets te nemen naar school of door niet te vaak met het vliegtuig op vakantie te gaan bijvoorbeeld.

 

Korte afstandene bike

Er zijn twee vervoermiddelen die helemaal geen CO2 uitstoten: je schoenen en je fiets. Dus als je niet ver weg hoeft, naar school of naar muziekles, ga dan lopend of op de fiets. Je wordt er nog fit van ook.

Regenen doet het bijna nooit in Nederland. Als het toch een keer hard regent, kun je beter bus, tram of trein pakken dan dat iemand je met de auto wegbrengt.

Misschien wil je straks wel een scooter of een brommer. Vooral de wat oudere brommers en scooters zijn enorme vervuilers. Een elektrische fiets of scooter is dan je beste keus.

 

Langere afstandentrein

Ga je naar je oma, naar een pretpark of naar een vriend in een andere stad? Dan kun je het best de trein nemen. Die stoot per persoon meer dan vijf keer minder CO2 uit dan de auto. Ook bus, metro en tram zijn voor de langere afstand betere vervoermiddelen. Een bus stoot weliswaar meer CO2 uit en verbruikt meer energie, maar er zitten ook veel meer mensen in dan in een auto. Het gebruik van een auto is dus vooral zonde als je er maar met één of twee mensen in zit. Daarom is het ook beter om samen naar bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd te rijden.

 

Op vakantietrein2

Voor je vakantie reis je vaak een heel eind. Dat kost energie. Wil je energie sparen? Ga dan niet te vaak op vakantie of in ieder geval niet met het vliegtuig. Voor de meeste vakanties is de touring car (de bus) het beste vervoermiddel. Daarna komt de trein, de auto en dan het vliegtuig. Op een reis van 2500 kilometer stoot een trein per persoon twee keer zoveel CO2 uit dan een touring car en een vliegtuig meer dan zes keer zoveel. Bij een auto hangt dit af van het aantal passagiers.

Bron: MilieuCentraal

 

Filmpje

Solar Team