Begrippenlijst Z

Zonneboiler

Je kunt een zonneboiler gebruiken om water voor gebruik in huis te verwarmen. In een zonneboiler wordt water opgewarmd door gebruik te maken van het licht van de zon. Op het dak van je huis wordt hiertoe een zonnecollector aangebracht. Dit is een zwarte plaat met buizen. Door de buizen stroomt water. De zonnecollector neemt stralingswarmte uit het zonlicht in zich op. De warmte wordt afgegeven aan het water in de buizen. Een pomp pompt het water rond. Zo wordt de warmte binnen het huis verplaatst, bijvoorbeeld naar de douche of de keukenkraan. Een zonneboiler werkt alleen als de zon genoeg schijnt, als er dus genoeg stralingswarmte van de zon is. Alleen dan wordt het water in de buizen warm genoeg om in huis te gebruiken.

Zonne-collecter

Ontvanginstallatie van zonne-energie. Het is een platte metalen bak met water dat door de zon wordt verhit. Een met glas afgedekte plaat waar doorheen buisjes lopen. Door deze buisjes stroomt water, dat verhit wordt door de zonnestraling.

Zonnecel

Met een zonnecel kan de energie uit het zonlicht omgezet worden in elektriciteit. Zonnecellen zitten vaak met veel bij elkaar op een zonnepaneel.

Zonne-energie

De zon is de energiecentrale van de aarde en de bron van alle energie op onze planeet. De zon bestaat uit de gassen waterstof en helium. Wanneer waterstof omgezet wordt in helium, vindt er een enorme explosie plaats. Hierbij komt heel veel energie in de vorm van straling en warmte vrij. De straling is zo sterk dat zij helemaal tot de aarde reikt. Dat is een afstand van bijna 150.000.000 km. En de warmte is zo enorm dat de zon een temperatuur heeft van wel 16 miljoen °C. De energie van de zon wordt al duizenden jaren gebruikt door de mens. Tegenwoordig gebruiken we zonnecellen om de energie om te zetten in elektriciteit. Ook zetten we de energie om in warmte met behulp van zonnecollectoren.

Zonnepaneel

Een nagenoeg gelijk apparaat als dezonnecollector. De beide namen worden ook wel door elkaar heen gebruikt.

end faq