Begrippenlijst B

Batterij

Een batterij is eigenlijk een kleine voorraad met stroom. De stroom gaat stromen als je allebei de kanten van de batterij met elkaar verbindt. Deze kanten heten de plus- en min-pool. De batterij kun je gebruiken voor verschillende elektrische apparaten: zaklampen, radio's, horloges en de afstandsbediening van de TV. Als je geen stekker en stopcontact in de buurt hebt, is een batterij erg handig. Hij is vaak wel snel leeg, omdat je meer stroom gebruikt. In een auto zit een grote batterij: de accu.

Bewegingsenergie

Energie die zit opgeslagen in beweging. Het heet ook wel kinetische energie.

Biogas

Dit is gas dat vrijkomt uit mest (plantaardig, dierlijk en menselijk afval) en uit het slib van de rioolwaterzuivering. In dit gas zit een zelfde stof die ook in aardgas voorkomt (methaan) en ook brandbaar is. Zo kan biogas aardgas vervangen. Dit is vooral belangrijk in arme landen, die zelf geen aardgas hebben.

Biomassa

Dit is materiaal dat afkomstig is van levende wezens, zoals planten en dieren. We kennen biomassa als de totale hoeveelheid aan levend materiaal dat zich op de aarde bevindt. Resten van planten, bomen en dieren kunnen worden gebruikt voor het opwekken van energie. Dit kan door verbranding in de energiecentrales: hier verbrandt men palmpitschilfers, citruspulp (sinaasappel- en citroenschillen), koffiedrab, papierslib, olijfpitten, cacaodoppen en zelfs kippenmest. Al deze stoffen noemen we biomassa. Zo kun je dus je computer laten werken op sinaasappelschillen of kippenmest.

Brandstof

Een stof waarin energie zit opgeslagen. Voor de mens is voedsel een brandstof. Benzine is de brandstof voor een auto. Brandstof is eenenergiebron. Er is chemische energie in opgeslagen.

Broeikaseffect

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen gassen vrij, bijvoorbeeld koolstofdioxidegas. Deze gassen zorgen voor een stijging van de temperatuur op aarde. De gassen stapelen zich op in dedampkring, en houden de ontsnapping van zonnewarmte tegen. Op die manier werkt het gas als het glas van een broeikas. Door het broeikaseffect kan poolijs gaan smelten en kan het zeeniveau gaan stijgen.

end faq