Stadswarmte

(6 stemmen) 

Stadswarmte noemen ze ook wel stadsverwarming. Het is een bijzondere energiebron. Slim en milieuvriendelijk. Want het is overgebleven warmte die anders toch verloren gaat.

Dit is restwarmte

In sommige fabrieken komt veel warmte vrij. Bijvoorbeeld bij de verbranding van afval of bij de productie van elektriciteit. Deze warmte kunnen we goed gebruiken om woningen en bedrijven te verwarmen.

 

Zo werkt stadswarmte

De restwarmte van fabrieken wordt opgevangen en gebruikt om water te verwarmen. Via een ondergrondse leiding gaat het hete water naar een verdeelstation. Daar geeft het water zijn warmte af aan een andere leiding met water. Dit opgewarmde water gaat via een net van leidingen naar bedrijven en woningen in de buurt. Daar wordt het leidingwater en de verwarming verwarmd. Het afgekoelde water stroomt weer terug door het leidingnet en wordt in het verdeelstation weer opgewarmd. En zo gaat het maar door.

 

In Amsterdam doen ze trouwens net zoiets met koud water. Dat zie je hieronder. Koud water uit de diepe lagen van de Nieuwe Meer en de Ouderkerkerplas wordt naar een koudecentrale gepompt. Het water uit het meer geeft daar zijn koude temperatuur af en stroomt dan weer terug naar het meer. Het gekoelde water in de centrale gaat naar kantoren in de buurt. Zij gebruiken het koude water in plaats van airconditioning, om bijvoorbeeld ruimtes met veel computers te koelen. Dat scheelt driekwart van de CO2-uitstoot. Deze techniek noemen ze 'koude'.

 

Download infographic

 

Voordelen

 • Stadswarmte en koude is milieuvriendelijk. Door het gebruik van restwarmte heb je minder aardgas nodig (of een andere schaarse brandstof) en stoot je minder CO2 uit. Een gezin met stadswarmte bespaart net zoveel CO2 als 55 zonnepanelen of 10.000 kilometer minder autorijden.
 • Stadswarmte komt kant-en-klaar de woning in. Je hebt geen cv-ketel, boiler of geiser nodig.
 • Een huis met stadswarmte warmt heel snel op. Het kraanwater warmt ook heel snel op en er is altijd genoeg.
 • In een huis met stadswarmte zijn meestal geen gasleidingen. Dat is veilig.

 

Nadelen

 • Stadswarmte is niet overal beschikbaar. Voor restwarmte moet een apart leidingnet aangelegd worden.
 • Bewoners hebben minder invloed op de kosten van stadswarmte. Ze kunnen geen goedkopere leverancier kiezen. Daarom zijn er afspraken gemaakt zodat niemand te veel betaalt.
 • Zo'n warmtenet moet in de buurt liggen van de bron van restwarmte, anders koelt het water te ver af.

 

Feiten en cijfers

 • We gooien jaarlijks een hoeveelheid warmte weg die gelijkstaat aan 15 miljard m3 gas (bron: TU Delft).
 • Het verbruik van stadswarmte wordt gemeten in Gigajoules (GJ). Eén GJ warmte is vergelijkbaar met ongeveer 40 m3 gas.
 • Koken gaat elektrisch in een woning met stadswarmte. Soms is dat even wennen, maar de meeste mensen vinden het net zo makkelijk.
 • Een woning met stadswarmte veroorzaakt 50 tot 90% minder CO2-uitstoot dan een woning met een eigen gasketel.
 • Een huishouden met stadswarmte bespaart gemiddeld evenveel CO2 als 55 zonnepanelen of 10.000 niet-gereden kilometers in de auto.